Tiomila

Når det gjelder orienteringsstafett, så blir det årlig arrangert flere store løp rundt om i Skandinavia. Dette skyldes primært at de fire nordiske land er førende innen denne sportsgrenen og da er det ikke så rart at de største orienteringsløp også arrangeres her. Tiomila hører til i gruppen med de største o-løp i verden og denne stafetten blir avholdt hvert år i månedsskiftet april-mai i Sverige, nærmere bestemt ved Uppsala. Når vi ser på orienteringsstafetter, så er Tiomila formentlig den mest kjente sammen med Jukola-stafetten i Finland.

Den første Tiomila fant sted i 1945, noe som gjør den til en av de eldste o-løp som fortsatt eksisterer, og som alltid gikk starten i Uppsala og løperne sluttet i Enebyberg. I begynnelsen var det kun for herrene, men i 1977 ble det også etablert en dameklasse, og i 1992 var det ungdommenes tur til å få til å delta i denne prestisjefylte stafett.

Selve løpet

Selve navnet på løpet skal jo i prinsippet antyde at lagene må tilbakelegge ti mil totalt, men sannheten er at lengden varierer år til år. Hele stafetten er inndelt i etapper og de lengste er på mellom 16-18 kilometer, mens de korte ligger på rundt 6 kilometer. For herrene sin del går løpet over 10 etapper og begynner gjerne lørdag kveld og slutter søndag. Den ene av etappene er den såkalte Långa natten, og det er ofte løpets lengste etappe. Når det gjelder damene så løper de fem etapper, men alle går i dagslys i løpet av lørdagen.

Det er Tiomila-foreningen som arrangerer løpet hvert år og denne forening består av ti klubber, som alle kommer fra Stockholmsområdet. Tidligere gikk stafetten alltid fra Uppsala, men dette har endret seg og nå finner den som regel sted rundt Stockholm et sted. Et par år har man gjort unntak og arrangert Tiomila i Falun og Gøteborg, men det er ikke ofte dette skjer.

Norske vinnere

På 1970-tallet var det mange norske lag og klubber som reiste til Tiomila med ambisjoner om å vinne stafetten, men vi skal helt frem til 1997 før et norsk herrelag endelig tok seieren. Det var Bekkelaget SK, men siden 2000-tallet har det gått fått og Halden SK har nå vunnet løpet hele ni ganger og er den klubben som har flest seire for herrene. For damene stiller det seg litt annerledes og her vant Romerikslaget for første gang i 1983 og de etterfølgende årene vant NTHI hele 4 ganger og er dermed det mestvinnende norske laget på damesiden.

I det hele tatt har norske lag blitt ganske dominerende gjennom de siste 10-20 årene og dette gjelder også i andre av de store, internasjonale stafettene. Den største i verden heter Jukola-stafetten og blir arrangert i juni hvert år. Her er det mer enn 18 000 løpere påmeldt i ulike klasser. For herrene er det snakk om å gjennomføre 7 etapper, på mellom 6 til 17 kilometer i lengde og disse blir tilbakelagt i løpet av en enkelt natt. Denne stafett har vært arrangert siden 1950-tallet og den første norske seieren kom i 1979, da Lyn vant herrestafetten. Siden er det Halden SK som også har dominert her og vunnet hele 7 ganger for herrene. For damene er det likeledes Halden SK som er mestvinnende med 4 seire etterfulgt av Bækkelagets SK med tre seire.