Smålandskavlen

I rekken av de etter hvert mange orienteringsstafetter, som arrangeres rundt om i Skandinavia, finner vi Smålandskavlen og den går av stabelen i slutten av oktober hvert år. Løpet markerer samtidig slutten på den svenske orienteringssesongen og er dermed den siste konkurranse for året. Løpet tiltrekker mange klubber fra utlandet og heriblant flere klubber fra Norge som reiser til Småland med ambisjoner om å vinne løpet. Smålandskavlen kommer kanskje ikke helt opp i toppen når vi sammenligner med de andre store stafettene som arrangeres rundt om i Norden, men det er ikke langt unna.  Småland ligger i Sør-Sverige og er utrolig flott område med mye skog, innsjøer, små fjell og i det hele tatt en fantastisk natur. Det er derfor ikke så rart at løpet er populært blant o-løpere som liker å løpe i flotte omgivelser.

Historien om Smålandskavlen

Rundt 1950 ble det arrangert flere orienteringsstafetter i Sverige, hvorav Tiomila og Sjumanna var de største. Nesten alle ble arrangert i løpet av vårsesongen, men Ralf Green fra Huskvarna lurte på hvorfor det ikke ble arrangert en stafett i løpet av høstsesongen. Etter å ha jobbet litt med ideen, ble løpet en realitet i november 1953 og her var det Hovslätt IK og Taberg SK som var arrangører. Hele 36 lag stilte til start og det var Jönköpings AIF som vant løpet. Allerede i det første løpet kunne man kalle det for en internasjonal stafett siden Skautrolls OK fra Norge deltok. De var til gjengjeld svært misfornøyd med løpets kart og det skulle derfor gå mer enn 20 år før et norsk lag deltok igjen.

Konkurransen besto i begynnelsen av en enkelt herreklasse med fem etapper, hvorav de to av dem ble gjennomført om natta. Siden utviklet det seg til flere klasser med damene som de første. De kom med i 1969 og løpet fortsatt fire etapper, hvorav den ene gjennomføres om natten. I 1972 ble det åpnet opp for deltakelse av ungdommer med H-16 klassen og et par år senere kom D-klassen også med. I 1991 var det tid til å få med de litt eldre og det ble derfor åpent en klasse for damer og herrer over 45 år.

Internasjonal deltakelse

I utgangspunktet var Smålandskavlen kun åpen for klubber fra Småland klubber, men det har de fleste årene vært med lag fra resten av Sverige og fra andre Skandinaviske land. I begynnelsen va det ikke så mange lag som deltok, men etter hvert utviklet løpet seg og på slutten av 1980-tallet var det mer enn 4000 løpere til start hvert år. Siden har det gått noe nedover, men de siste to-tre årene har deltakerantallet tatt seg litt opp igjen. Mange lag kommer nå fra utlandet og de fleste utenlandske lag kommer med deres sterkeste lag, fordi de har ambisjoner om å vinne løpet.

Første utenlandske lag som vant Smålandskavlen, var 1F Sturla Norway i 1980 og siden er det flere lag fra utlandet som har vunnet stafetten. I dag kommer det mange lag fra Finland, men også flere norske og danske lag stiller til start hvert år. Da løpet var på sitt største kom det lag fra land som Russland, Polen, Tyskland, Latvia, Østerrike og enda fra Ukraina. Dette er det beste beviset på at konkurransen har en meget høy status i Norden og resten av Europa.