Øystein Kvaal Østerbø

Øystein Kvaal Østerbø er en av de mer suksessfulle orienteringsløpere vi har i Norge. Han er født i 1981 og har holdt på med o-løp siden han var helt ung. Han begynte karrieren sin i Trondheim, hvor han også er født, i klubben Wing OK og her ble han frem til 2016 hvor han flyttet til Oslo. I dag representere han Bækkelaget SK, svenske IFK Lidingö og ikke minst det norske landslaget. I det meste av karrieren hans Som noe litt spesielt har han valgt kun å satse på sprintdistansen, i motsetning til de fleste andre løpere som er med på flere distanser.

Individuelt har han oppnådd en fjerdeplass ved sprint VM i 2010, men de medaljer han har vunnet ved andre verdensmesterskaper er i stafett. Her har det blitt til to sølvmedaljer i vanlig stafett og sprintstafett i 2015. Når det gjelder norske mesterskaper så har Øystein vunnet 5 ganger i sprint og en enkelt gang i sprintstafett med klubben hans. I en alder av 36 år, er han fortsatt svært aktiv og spesielt innen det som i dag kalles for Park World Tour, en konkurranse som arrangeres av den internasjonale orienteringsforbund, har hann hatt gode resultater det siste året.

Park World Tour

En ny konkurranse så dagens lys i 1995 og siden har den gått sin seiersgang over det meste av verden. Det hele startet som en vill ide, en konkurranse i orientering, som finner sted i en park. Tanken var å bringe løperne nærmere de store byene, og dermed bli en konkurranse som kunne tiltrekke store folkemengder. Allerede et år etter premieren på Park World Tour, var det mer enn 5000 tilskuere og flere TV-selskaper som dekket løpene. Touren samlet noen av de beste løperne i verden og disse konkurrerte i berømte byer som Budapest, Venezia og Beijing og førstepremien på touren var på en halv million kroner, en ganske stor premie innen orienteringsløp.

Det første løpet fant sted i 1996 i Vasa i Finland, og ble kringkastet live på TV. Senere ble det til et løp i svenske Laxa med tusenvis av tilskuere og i Oslo ble orientering introdusert for 15 000 junior fotballspillere på Ekebergsletta. Siden har løpene vært innom Praha og andre europeiske byer med stor suksess. De første som ble kåret som vinnere av Park World Tour var Jørgen Martensson for herrene og Reeta Kolkkala for damene.

Vokser fort

Etter bare noen få år på verdenskartet har Park World Tour fått mange tilhengere. Sprintløpene i parkene rundt om i verden blir stadig mer populære, ikke minst i de store byene – fra Sydney til Shanghai.  I Stockholm City Cup kommer løpet innom flere historiske steder som Gamla Stan og Djurgården, midt i sentrum av byen og unge som gamle o-løpere kan prøve seg på samme løyper som sprint verdensmester Jimmy Birklin.

Parkløpene tiltrekker orienteringsarrangører i Asia, Australia, Afrika og Amerika og iEuropa har mer enn 20 land annonsert sin interesse for å arrangere løp innen Park World Tour. Touren har virkelig vært med til å sette orienteringsløp på verdenskartet og mange snakker om at det ikke kan gå lang tid før o-løp blir en del av sommer-OL. Kanskje Øystein Kvaal Østerbø får sjansen for å representere Norge ved det kommende OL i 2020?