Night Hawk

Blant de mange orienteringsklubber i Norge er stafetten noe av det viktigste for medlemmene og noe de virkelig ser frem til. Ikke kun når de arrangeres internt i klubbene, men også når klubben er med på noen av de store stafetter rundt om i landet. Den største av dem alle er Night Hawk, som arrangeres hvert år i august måned og som regel finner sted i Oslo-området. Den ble arrangert første gang i 2013, men har egentlig eksistert i mange flere år under et annet navn, nemlig Krokskog-stafetten. Denne ble opprinnelig startet i 1982 og ble arrangert av IL Tyrving, en klubb som holder til i Bærum på Oslos vestkant. Siden ble det pause et par år og så har stafetten gjenoppstått som Night Hawk.

Hvordan foregår Night Hawk?

Stafetten er delt opp i flere etapper, noen som foregår om natten og andre som foregår på dagtid. Hos damene er det 6 etapper som må gjennomføres og hos herrene gjelder om å komme igjennom 8 etapper. Hvert lagt hos damene består gjerne av mellom 3-6 løpere og hos herrene er det 4-8 løpere på hvert lag. Fredag kveld går starten og her løper kvinnene tre nattetapper hvoretter det er pause til dagen etter. Her er det tid til jaktstart som baseres på de resultater som lagene har oppnådd i løpet av natten. Løperne som deltar på dagtid kan ikke være de samme som har løpet om natta, med unntak av en enkelt løper som har lov til å delta på begge etappene. Når det gjelder herrene så er prinsippet det samme, eneste som er annerledes er at de løper fire nattetapper.

I alle år har Night Hawk blitt arrangert på ulike plasser i Oslo-området, men som noe nytt ble løpet i 2017 arrangert på Eggemoen ved Hønefoss og for fremtiden er det meningen at de klubber som ønsker å være arrangør, kan søke om dette.

IL TYRVING

Som nevnt begynte det hele hos IL Tyrving, en av landets største og mest tradisjonsrike klubber innen o-løp og som samtidig har vært med til å arrangere mange store sportsarrangementer som norske mesterskap, store nasjonale løp og ikke minst VM i orientering. Tyrving hører til i Bærum kommune og organisere orienteringsaktiviteter for barn helt ned til 6-7 års alderen. Mange av medlemmene i klubben har derfor vært med i svært mange år og det er flere som begynte da de var barn og den dag i dag, fortsatt er aktive som veteraner. Klubben ble stiftet i 1922 og hører derfor også til blant de eldste i orienteringsverdenen. I dag har klubben mer enn 600 medlemmer som holder på med friidrett og orientering som det primære.

Klubben har fått navnet sitt etter norrøn mytologi. Her berettes det om et magisk sverd, som ble slått av dverger og brukt av vikingen Angantyr. Navnet på sverdet var Tyrfing, et navn som uttales Tyrving innen norrønt språk. Om det er noe magisk med klubben er vanskelig å si, men de har vunnet mange medaljer innen stafett og oppnådd gode plasseringer i 10Mila samt Night Hawk stafetten.