Hu&Hei

Det arrangeres mange orienteringsløp rundt om i Norge, noen tøffere enn andre, men skal du virkelig teste deg selv, så er du nødt til å delta i Hu&Hei løpet. Dette løp ble arrangert for første gang på høsten 1960 og fikk fort et stempel som Norges tøffeste o-løp. Det hele begynte med at en rekke løpere fra Norge Tekniske Høyskoles Idrettslag – NTHI, beklaget seg over at de fleste løypene i de ulike løp, enten var for korte eller ikke vanskelig nok. Oppfordringen ble derfor tatt opp av Ivar Vamnes, som la opp et løp hvor deltakerne virkelig kunne bevise at de var menn og damer som turte ta opp utfordringen.

Det første løpet ble arrangert i slutten av oktober måned i Bymarka ved Trondheim, og det er ikke unormalt med sludd eller snø og kuldegrader når løpet finner sted. Løypen for herrene er på 30 kilometer og damenes er på 18 kilometer, med andre ord en tung og krevende utfordring.

Bymarka

Som nevnt blir løpet arrangert i Bymarka, som ligger litt vest for Trondheim. Det er et skogsområde på 80 km², og er Trondheims mest populære utfartssted og det klart største. Her finnes det et variert terreng med mange mindre fjell på mellom 3-500 meters høyde og det er derfor perfekt når man skal arrangere et orienteringsløp som virkelig setter deltakerne på prøve.

Selve løpet er over to dager, men det er Gampeløpet som regnes for den store styrkeprøven. Dagen før Gampeløpet arrangeres det en prolog som kalles for Snuskeløpet og selv om det ikke er nødvendig å delta på denne for å bli med på Gampeløpet, så er det likevel mange som blir med. Dette løpet er litt annerledes enn vanlige o-løp og så gir det deltakerne muligheten for å vinne tid på konkurrentene når det går løs dagen etter med den store styrkeprøven. I motsetning til et vanlig o-løp, så begynner alle med et blankt kart og når man begynner, så løper man bort til en tavle hvor det er hengt opp et kart med 20 poster. Man velger da fem av disse og man kan selv bestemme hvilken rekkefølge man vil ta disse postene. Ender man mer enn 10 minutter bak vinneren av Snuskeløpet, så får man lov til å begynne fem minutter før selve hovedstarten på Gampeløpet.

Gampeløpet

Hu & hei er tett forbundet med Gampeløpet, et løp som er høstens og kanskje årets tøffeste utfordring. Løpet har vært arrangert gjennom mer enn 50 år og har for lengst innskrevet seg som en tradisjon innen norske o-løp. Her er det ikke noe med GPS og annen elektronikk, til gjengjeld kan arrangøren løpe lange strekk gjennom tøft terreng og en skikkelig utfordring for kroppen. Deltakerne får utlevert et turkart med en målestokk på 1:25 000, og på dette kartet har den første posten blitt tegnet inn. Deltakerne må så tegne inn de resterende postene etter hvert som de kommer frem til nye poster. Det er ikke mange poster i løpet, men man kjenner kun den neste posten på ruta.

Herrene må gjennomfører to runder, den første er på 18 kilometer og den neste er på 12 kilometer. For damene holder det med den første runden på de 18 kilometer, men om de har lyst og krefter, så kan de også gjennomføre runde to. De løpere som deltar i veteranklassen kan også velge om de vil gjennomføre en eller to runder, men de fleste har fått nok etter de første 18 kilometer. Det er liten tvil om at Gampeløpet stiller store krav til deltakerne og de fleste er enig i at dette er en skikkelig test av ens styrke innen orienteringsløp.