Blodslitet

Det finnes mange spennende o-løp i Norge og spesielt på høsten er det et par store løp som blir arrangert. Det ene er den store styrkeprøven i Trondheim, hvor Hu&hei finner sted, det andre er Blodslitet som arrangeres i slutten av oktober måned. Dette løpet er det mest tradisjonsrike langdistanse i Norge og i år kan løpet holde 50 års jubileum. Første gang løpet ble arrangert var i 1968, og det hele begynte på Borge Varde i Østfold. Det er derfor ganske passende at løpet skal begynne samme sted når det nå arrangeres for 50.gang.

Blodslitet markerer samtidig sesongavslutningen for de orienteringsløpere som representerer bredden i O-Norge, og for mange toppløpere fra hele Skandinavia. Sist løpet ble avholdt ved Borge Varde var i 1999 og området her rett utenfor Fredrikstad er som skapt til o-løp. Løypene har gjerne flere lettløpte partier, men også en del småfjell og kupert terreng og derfor er løpet litt mer krevende enn vanlig. Denne gangen vil løypen ha flere partier hvor det stilles en del krav til løpernes ferdigheter rent teknisk, noe som er med til å gjøre løpet utfordrende, men samtidig morsomt for deltakerne.

Borge varde og Fredrikstad

De fleste kjenner til Fredrikstad som er Norges 8.største by og den største byen i Østfold. For dem som kommer langveis fra for å delta på blodslitet, så lønner det seg å sette av litt tid før eller etter løpet, til å bli kjent med denne koselige byen ved Glomma og Oslofjorden. I sentrum finnes det mange gode shoppingmuligheter og langs Glomma ligger restaurantene tett hvor man kan nyte en kaffe eller en god lunsj mens man følger med på de mange båtene som seiler forbi. Vi får heller ikke glemme gamlebyen fra 1567. Dette er den eldste delen av byen og her er det mange gamle hus fra 1600-tallet som i dag er innrettet med butikker og cafeer.

Blodslitet blir arrangert litt utenfor Fredrikstad, ved Borge varde, som ligger på Vetatoppen. Den ble brukt til å sende signaler til andre varder i gamle dager og brukes i dag som en ypperlig turplass for familier som er ute å gå tur i området. Fra toppen kan man nyte en flott utsikt over området og det er derfor et perfekt område for o-løp.

Ragnar Weums ærespris

I 2007 ble det stiftet en ærespris som blir delt ut til beste dame og herre eliteløper, som har deltatt i tre blodslit på rad. Prisen ble stiftet for å minnes Ragnar Weum, som var den første vinner av løpet og samtidig en av de bærende krefter bak blodslitet. Han gikk dessverre bort i 2002 etter kort tids sykdom og ble kun 57 år gammel. I en lengre årrekke var han som landslagsleder med til å hjelpe flere norske o-løpere til å vinne medaljer i VM.

Prisen er på 30 000 kr og deles ut hver tredje år etter en 3-årig syklus. Her legges resultatene sammen for løperne i eliteklassen, og den dame og herre i klassene D21 og H21, som har det beste sammenlagtresultat vinner prisen.