25 Manna

Det finnes flere store internasjonale orienteringsløp rundt om i Europa, men de fleste av disse arrangeres som individuelle løp. Derfor er 25 Manna et av få store løp internasjonalt, som arrangeres som en orienteringsstafett. Heldigvis for oss i Norge, så er det i nabolandet Sverige at løpet arrangeres hvert år. Løpet har blitt arrangert hvert år siden 1974 og dette skjer samme sted år etter år, nærmere bestemt i området rundt Huddinge, rett utenfor Stockholm. Løpet finner sted tidlig på høsten og det er det perfekte tidspunktet for å løpe o-løp og samtidig benytte seg av anledningen til å besøke Sveriges hovedstad.

Selve Stockholm har mye å by på for de som besøker byen og hvorfor ikke utnytte dette når man likevel er i området for å delta på 25 Manna-løpet? Må være perfekt å tilbringe et par dager i storbyen enten før eller etter løpet og få med seg den fantastiske skjærgården, Gamle Stan og kose seg med god mat og mange opplevelser.

Et løp i flotte omgivelser

25 Manna løpet finner som nevnt sted i Huddinge, rett sør for Stockholm. Huddinge er en av de største kommunene i Stockholmsregionen og kan by på fantastiske natur- og friluftsområder, som er som skapt for orienteringsløp. De fleste som deltar på 25 Manna-løpet bor også her i Huddinge under løpet og kan nyte godt av mange fasiliteter. Her finner man blant annet Kungens Kurva som er det største shoppingområdet i Skandinavia.

Selve løpet er ganske spesielt og navnet på stafetten kommer av at hvert lag har 25 deltakere. Disse skal løpe 10 etapper fordelt på 25 løyper. Men det er ikke slik at alle deltakerne løper 10 etapper hver, løpet er nemlig delt inn i et spesielt lagoppsett. De første etappene skjer i konvensjonell stafettstil, noe som betyr at det kun er en løper på hver etappe. På etappene 3-7 er det til gjengjeld 4 løpere som skal ut på samme gang og til slutt går man tilbake til samme oppsett som i begynnelsen, med en løper per etappe. Dette gjelder for etappe 23-25. For dem som lurer på hvor det har blitt av etappe 8-22, så er det slik at disse ikke finnes.

Lagoppsett

Når man deltar i 25 Manna-løpet med laget sitt er det viktig å være klar over at laget må være satt opp på en noe annerledes måte enn til en vanlig stafett hjemme i Norge. Alle lag skal stille med både herre- og dameløpere og disse skal være innen ulike aldersgrupper. Nedenfor er vist hvordan etappene går og hvem som kan delta på den enkelte etappen.

  • etappe: alle kan delta
  • etappe: her er det kun damene som deltar
  • etappe (4 løpere): alle kan være med, bortsett fra herrer mellom 17-39 år
  • etappe (4 løpere): alle kan være med, bortsett fra damer mellom 19-39 år og menn mellom 15-54 år
  • etappe (4 løpere): alle kan delta
  • etappe (4 løpere): Akkurat som på 2. etappe, kun damene som deltar
  • etappe (4 løpere): alle kan delta
  • 23. etappe: alle kan delta, bortsett fra damer mellom 19-34 år og menn som er mellom 15-49 år
  • 24. etappe: alle kan delta
  • 25. etappe: alle damer kan delta

Det lag som kommer først i mål med alle løperne sine har vunnet løpet. Alle løperne må ha gjennomført uten å ha stemplet feil på uriktige poster, glemt en post eller løpt forbi en post uten å stemple. Hvis alle 25 løpere på laget kommer igjennom, så er det det laget med best tid som vinner 25 Manna-stafetten.